11 Ekim 2007

Âyinesi İştir Vekilin

2007-08-02/18:15:00

Siyaset üzerine yazılar yazmıyorum. Yerim dar çünkü! Bir vatandaş olarak, hele ki seçim sonrasında birkaç mesele üzerine yazmayı kendime bir hak kılarak, seçmenin ortaya koyduğu iradeyi de yanıma almak suretiyle yazayım istiyorum. Esasen yazacaklarım yüzlercesini okuduğumuz “kim niçin kazandı yahut kaybetti”den ziyade, Konya neleri kazanmalıdır sorusuyla ilgili olacak.

Seçimler hayırlısıyla sona erdi. Milleti adam yerine koymayı öğrenemeyen bir takım zevatın hayalleri hüsrana dönüştü. Millet iradesinin nelere kadir olabileceği hakkında düşünme gereği duymayan, süreçlerden ibret almayan oluşumlara ders olmasını dileriz.

Konya’ya “iki” adet bakanlık verilmesi hususunu öngörenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çok. Lakin vekillerimizden kimler bu iş için uygun sorusunun cevabını verebilen az. Şu kadar nüfuslu Konya’dan iktidar partisine giden vekil sayısı ile bu cevabı az mesele, cidden düşündürücü. Her şeye rağmen karar mercilerinin bir şekilde Konya’yı görmeleri lazım. Marifet iltifata tâbidir. Halk sandığa gittiği zaman “çıkış yolu” gördüğü değişikliği anında icra ediyor çünkü. Hükümetin icra süresi bittiğinde “bakansız Konya”nın nerelere bakabileceğini görmek için ince düşünmeye gerek yok.

Bilvesile, öncelikli “iki bakan” talebimize ilaveten Konya için yapılması gereken diğer işleri sıralayalım:
Suyun ne kadar hayatiyet arzettiğini millet son birkaç gündür iyice içselleştirdi. Göreceksiniz yakında herkes herhangi bir uyarıya gerek kalmadan bunu çoktan öğrenmiş, çoluk çocuğuna öğretmiş olacak. Kontrolü doğal bir su tasarrufundan söz ediyorum. KOP ve Mavi Tünel bir an evvel bitirilmelidir. Daha önce bir “Su Bakanlığı kurulması gereğini seslendirenleri haklı bulduğumu yazmıştım. Artık su, gerek tarım alanlarının ölçülü sulanması gerekse içme suyu tüketimi bakımından her şeyden önemli hale gelmiştir.
Hızlı tren işi sonuçlandırılmalı, Ankara ve İstanbul’a saatler süren yolculuklar bir yad-ı mazi olarak kalmalıdır.

Konya’yı civar il ve ilçelere bağlayan bütün yollar duble olmalıdır. Bu yönüyle Konya birçok kente bakınca hala yol fakiridir.

Seksen binden fazla öğrencisi olduğunu ve ilgililerince bunun bir övünç vesilesi kılındığını bildiğimiz Üniversite kent için yeterli değildir. Muhtelif dönemlerde yeni kurulacağı dillendirilen yeni üniversite veya üniversitelerin tesisi elzemdir. Karar mercilerinin hiç değilse bir teknik üniversite kurulmasına imkân vermesi şarttır.

Geçmişte yaşadığımız acı tecrübelerimizden biliyoruz. Hastalarımızın Ankara’ya taşınması sona ersin istiyoruz. Konya bir sağlık merkezleri kenti yapılmalıdır. Bir torba kanı ışınlayacak ünitenin Tıp Fakültesine yakın bir tarihte gelmiş olması sevinilecek bir husus değildir.
Konya sanayi ve ticaretini uluslararası düzeyde geliştirecek projeler üretilmeli, kentte işsiz insan bırakılmamalıdır.

Birkaç başlık altında zikrettiğim şu elzem konuları, seçim döneminde vekillerin verilmiş sözleri olarak hafızalarımıza kaydettik. “Âyinesi iştir vekilin” diyerek bekliyoruz.


0 yorum: