11 Ekim 2007

AB'nin 50. Yılı ve Bir Anketin Gösterdikleri

2007-03-28/19:00:00


Berlin'de, Avrupa Birliği'nin 50. yılı kutlamalarına Türkiye davet edilmedi. Halen Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı koltuğunda oturan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Türkiye'yi kutlamalara davet etmemesi, bir tür nezaketsizlik, ileri görüşsüzlük ve ayıp olarak nitelendirildi. Muhtemel tepkileri hesap edebilen ancak davet konusunda hesap dışı kalan Merkelli Almanya'dan gelen açıklama hayli ilginçti: “Aday ülkeleri çağırmadık.” Hırvatistan dışında aday ülke kalmadı zaten. Lafa gelince Türkiye hakkında “stratejik öneme sahip” ülke tanımlamalarını eksik etmeyenler, bir türlü “ne şiş yansın ne kebap” yaklaşımından kurtulamadılar. Sadece 6 ülkeyle kurulan Avrupa Birliği, 50 yıl içinde bir zamanlar adı bile olmayan ülkeleri bünyesine kattı. Türkiye'nin üyelik süreci hala devam ediyor. Başbakan Merkel, toplantının sonunda ilginç cümleler kurmuş. İşte bir örnek: Merkel, “Papa 16. Benediktus'un din unsurunun Avrupa Anayasasına dahil edilmesi yönündeki isteği hakkında görüşünün sorulması üzerine, bu konuyla ilgili AB içinde tartışmalar olduğuna işaret ederek, “Kökenimizin Hıristiyanlığa ve Yahudiliğe dayandığı şüphe götürmez. Ancak bunun anayasada yer alıp almaması tartışılabilir” demiş. AB anayasasına din unsurunun girme ihtimalini düşünebiliyor musunuz? Peki, böyle bir ihtimal karşısında Türkiye'nin AB'ye girme çabalarını? Kağıt üzerinde değilse de gerçek bir anlamda böyleydi zaten. Bu sivri dilli Papa epey açık sözlü bir adam. İşi gereği, Avrupa'nın geleceği adına teolojik çıkarımlarını en kestirme yollardan ancak siyaseten zaafiyetleriyle dillendiriyor. Tarih ne tür cilveler yapar bilinmez ama, Avrupa Birliğinin Papa'nın dayatmalarına uygun şekilde resmen bir “dini birlik” haline gelmesi neleri beraberinde getirir kestirmek zor. Buna ilaveten AB'nin, Türkiye hakkında, zamanı gelince lazım olabilir kabilinden yaklaşımları, üyelik çabalarını bir türlü sonuçlandırmıyor.

50. yıl kutlamaları belli ki, ülkemizde gündemi takip edenlerce hayli dikkate alındı. AB'nin oyalamaları yüzünden giderek halk nezdinde ilgisini yitiren maceramızı, Milliyet Gazetesinin halen devam eden iki soruluk anketi şöylece gözler önüne seriyor:
*AB. 50. yılında geleceğini arıyor. Türkiye'nin üyeliğini destekliyor musunuz?
Evet, destekliyorum 15556 (% 23.83). Hayır, desteklemiyorum 47125 (% 72.19). Kararsızım 2601 (% 3.98). Toplam oy: 65.497.
*Müzakere sürecinde AB üyeliği ile ilgili fikrinizde değişme oldu mu?
Olumlu yönde değişti 1019 (% 3.98). Olumsuz yönde değişti 17604 (% 68.82). Değişmedi 6958 (% 27.20). Toplam oy: 25581.
Ciddiye alınması gereken sonuçlar bunlar. Hakkımızda her daim hayırlısını dileyelim.

***
Yarışmamız Sonuçlandı

Kütüphaneler haftası etkinlikleri bu ayın son haftası itibarıyla başladı. Biz de haftaya farklı bir katkı sağlamak amacıyla köşemizde esprili sorulardan oluşan bir yarışma tertip etmiştik. Gelen cevaplar arasından kendimizce belirlediğimiz ölçülere göre, ilk üçe giren okurumuza kitap hediye edeceğimizi de eklemiştik. İstedik ki, arada bir rutinin dışına çıkarak, okurlarla aramızda bir ülfet, kitabı da hediye vesilesi kılmış olalım.

Yarışmamız sonuçlandı. İkinci ve üçüncülüğe layık cevaplar bulamadığımızdan tek bir kitap ödülüyle yetinmek zorunda kaldık. Zira, elektronik posta kutumuza yalnızca bir okurumuzdan cevap geldi. Konya Çimento San. A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürü Sayın İsa Metin Güden'i gösterdiği alakadan dolayı kutlamak isterim. Kendisine hediye kitabını en kısa zamanda zevkle ulaştıracağım.

0 yorum: