02 Aralık 2015

Fasıllar Anıtı




Fasıllar Köyü görünüm
Fasıllar Konya’nın Beyşehir ilçesine 18 km. uzaklıkta bir köy. Köye iki ayrı yoldan ulaşmak mümkün. Beyşehir-Seydişehir karayolunun 3. kilometresinden sola dönerek Çiçekler köyünden veya Seydişehir-Konya Karayolunun 25. kilometresinde Çavuş Kasabasından sola saparak Tepecik ve Çiçekler köylerinden sonra asfalt yoldan ulaşılabiliyor.
Konya il merkezine çok da uzak olmayan Fasıllar Köyü, Anadolu’nun zengin tarihi birikimine sahip. Adeta bir açık hava müzesi gibi. Sıcak bir Ağustos günü yörede gezerken buradaki kültür varlıklarına nasıl sahip çıkılmadığını düşünüp durdum. Yerli ve yabancı misafirlerin işini kolaylaştıracak tesislere, ve anıtlara giden yolların iyileştirilmesine ihtiyaç var.
Fasıllar ve civarı Hitit, Roma ve Bizans’a ev sahipliği yaptığı gibi daha eski zamanlarda da yerleşime sahne olmuş. Roma ve Bizans eserlerinin fazlaca görüldüğü yörede çok sayıda anıt mevcut. Köyün Asar (Hisar) Tepesi, Uhuz Tepesi ve eski köylerin bulundukları yerler tarihi eser itibariyle çok zengin. Fasıllar'ın kuzeybatısında yer alan Asar Tepenin kuyuları, sarnıçları, Uhuz Tepenin mermer bina kalıntıları bunlardan birkaçı. 
Lukianus Anıtı

Köyün kuzeyine düşen Kurtbeşiği Tepesi’nin doğu yamacında yer alan Fasıllar Anıtı, MÖ XIII. yüzyılın ikinci yarısına tarihleniyor ve Tarhuntaşşa Kralı Kurunta tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. Fasıllar Heykeli, Hitit sanatı için ayrıca önem taşıyor. Çünkü bu döneme tarihlenen heykellerin çoğu küçük boyutlarda ve profilden bir görüntü verirken, bazalt taşından yapılan bu heykel cepheden tasvir edilmiş ve yaklaşık yetmiş tonluk ağırlığa sahip. 2,25x2,75x8,30 metre boyutlarında. Bu anıtın bir başka özelliği ise, Hitit kabartmalarının çoğu sabit tabii kayalıklara ve taşlara yapılmışlarken, bu anıt bağımsız bir blok üzerine işlenmiş olması. Köyün yamacında yatan bakımsız bu devasa anıtın ayağa kaldırılması, insan eliyle gelecek zararlardan ve doğal tahribattan kurtarılması gerekiyor.
Hitit anıtı ve bu yerleşme arasında da antik dönemden kalan sarnıç yapıları ve ana kayalara oyulmuş lahit mezarlar dikkati çekiyor. Yapı ve sur duvarları kalıntılarının yaklaşık bir km çapında bir alana yayıldığına bakılırsa buranın antik çağda büyük bir kent olduğu ortaya çıkıyor.
Fasıllar Anıtı

Yöre halkının Atkaya dedikleri Lukianos Anıtı oldukça görkemli. Dağa oyulmuş derin bir niş şeklinde. Hücrenin sağ tarafında ise kayadan bir sütun ortaya çıkarılmış. Sol tarafta ise sağ ayağını yukarı kaldırmış bir at tasviri görülüyor. Sütunun solunda “Heros Progamios” ve nişin kemeri üzerinde “Lukianos” yazılı.
Fasıllar Anıtı ve Lukyanus Anıtıyla birlikte ayrıca bu yörede Diyeskurlar Anıtı ile Bereket Anıtı, Kapıkaya, Erler Kayası, Gavurmeşedi, Cevizler, Oğuzlar Hamamı, Sulu İn, Yerebatan Çeşmesi gibi ören ve kalıntılar bulunuyor.


Fasıllar köyündeki tarihi çevrenin bir arkeo-parka dönüştürülmesi, tanıtımının yapılması buranın bilinirliğini arttıracaktır. 
(Çok gecikmiş bir yazı olup, fotoğraflar 12.08.2009 tarihine aittir.)
Kaynaklar:
-Hasan Bahar-Hatice Gül Küçükbezci, Fasıllar Anıtı, Konya Ansiklopedisi, 3/293-294;
(Muammer ULUTÜRK)



0 yorum: