11 Ekim 2007

Hades, Artemis Ve Bizim Çocuklar

2006-11-03
Dizinin kurtarıcı ve iş bitirici hayal kahramanı, üç küçük kıza vefa borcunu, başları derde girdiğinde onları kötülüklerden kurtarmak suretiyle ödüyor. Kızlar, zor durumda kaldıkları zaman el ele tutuşup 3 kere bu hayal kahramanın ismini söylüyorlar. Böylece memleketimizin en azından bir hanesinde, dünyada başa gelebilecek cinsten türlü şerler def’edilmiş oluyor. Peri, kızlardan ismi Nazlı olana hızlı koşmak, Leylâ’ya eşyayı hareket ettirebilmek, Selin’e de hayvanlarla konuşabilmek yeteneklerini yüklüyor. Lakin isminin zikrinden sonra, tılsımlı renkler ve cümbüş içinde gelen peri, hapsedildiği yerden çocuklar tarafından kurtarıldığından onun hikâyesinin de bir geri planı olmalı. Öyle de zaten. En büyük düşmanı olan hırpani tipli kara belası olur olmaz yerde karşısına çıkıyor. Ezeli ve ebedi İyilik-kötülük mücadelesi böylece ekranlardan taşarak zamana uygun şekilde arz-ı endam ediyor. Her hafta yüce Orus adlı biri, iyilik ve kötülüğün fazlalığına göre gizli odanın anahtarını veriyor.

“Selena” adlı dizinin müşterilerinin kim olduğunu biliyorsunuz. Bilmiyorsanız tv’de dizi izleme merakı olan çocuklarınıza sorun. Onlar söylerler.

Dizinin senaristi Gani Müjde.

Buraya kadar anlattıklarımızdan, bir dizinin reklamını yaptığımız sanılmasın.

Çocukların iyilik ve kötülüğün seyri ve neticeleri hakkında bilgilendirilmesi her anne babanın görevi olmalı. Küçüklüğümüzde okuduğumuz masalların, kimi kitapların omurgası bu mücadeleye dayanıyor. Mübarek Kur’an’da çok sayıda örneği zikredilir.

Bu yazının esbab-ı mucibine gelince. Senaristinin asıl niyetini bilmiyoruz ama, dizide adı geçenlerden bazıları yerli değil. Ne var ki bunda, kulaklarımız zaten âşina yabancı isimlere denebilir. Burada vaziyet farklı. Üstelik Yunan mitolojisinin temel ögelerinden bunlar.

Kötü karakter Hades, mitolojide Zeus’un kardeşidir. Hades ölülere hükmeden, kullarının sayısını artırmak için delice uğraşan, açgözlü bir tanrı olarak zikredilir. Kendisini ziyarete gelenleri de yer altı dünyasını terk etmeleri konusunda isteksiz davranır. Yeraltından çıkan değerli metalleri bolluk, çokluk ve serveti için kullanır. Acımasız, korkunç ve yalancıdır. Kendisini görünmez yapan bir miğfere sahiptir. Genellikle Persephone ya da atribüsü olan Kerberos adındaki üç başlı cehennem köpeğiyle birlikte tasvir edilir. Uyku ve kardeşi ölüm de Hades’te yaşarlar. Zeus gibi tanrı Hades de insanlara rüyaları gönderir. Düşler yeraltı dünyasından çıkarken iki kapıdan geçer. Boynuz kapıdan çıkanlar güzel, iyi rüyalar, fildişi kapıdan çıkanlar kötü rüyalardır.

Selena’ya gelince, bu isim aynı mitolojide, tanrıça Artemis’e karşılık geliyor. Onun öteki adı. Bazı efsanelerde Artemis, doğa güçlerini ve özellikle hayvanları elinde tutan Patnia Theron olarak gösterilir. Bazı destanlarda avcılık ve bakire nitelikleri de yer alır. Artemis, Efes Artemisi’nde olduğu gibi kişiliğinde dişiliğinin üç aşamasını; yani kızlık, kadınlık ve analık aşamalarını birleştirir.

Dizideki kötü köpek Belarus, mitolojideki Kerbelos ile; sonuçları yargılayan Orus ise, bu işleri üslenmiş bazı mitolojik karakterlerin aynısı.

Çocuklarımıza iyilik ve kötülük savaşının mahiyetinin öğretilmesi gerekli demiştik. Lakin onların bilinçaltına niçin mitolojik isimleri kazıyorsunuz sorusunu sormamız gerekmiyor mu diziyi yapanlara.

Lafa gelince, anlamakta zorlandığınız medeniyetimizin hayatı kuşatan unsurlarına; çağdaş değil, dogma, öcü-böcü vs. yaftalarını peşinen yapıştırmış olarak, minik yürekleri nasıl ikna edeceksiniz? Biz kızımız Zeynep’in yoğun ısrarı üzerine ellerimizi birleştirip Selena’nızı bekledik. Hâla gelen giden yok. Keloğlan’ın cinini bekleseydik keşke.

0 yorum: