11 Ekim 2007

Vakit Geç Olmadan

2007-01-25/20:28:00
Hırant Dink cinayetinin ardından, olaya ilişkin yığınla söz söylendi de, asıl konuşulması gerekenler üzerine ciddi anlamda eğilen fazla olmadı. Gazetemiz yazarı Lütfi Ayhan çok yaşasın, işin eğitim boyutuyla ilgili isabetli tespit ve önerilerde bulunmuş.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre okullarda en çok şiddetin görüldüğü ilin Konya olduğunu duyunca kendi adıma suçluluk duygusuna kapılmıştım. Ülkenin birçok yerinden sosyal hayatın berkemal göründüğü Konya’da neler olmuştu da sonuçlar böylesine vahim çıkmıştı?

2006 Haziran’ında yapılan bir anketi değerlendirerek, 17 yaşında birini cinayete götürmesi muhtemel sebepleri aile, okul ve çevre üçgeni içinde bulunan herkesin dikkatine sunuyorum. Bu üçgenin dışında olan yok zaten. Demek ki mesele herkesi ilgilendiriyor.

Şimdi, Uluslararası Politik ve Strateji Araştırmalar Merkezi’nin 17 ilde 1850 lise 1, 2 ve 3.sınıf öğrencileri arasında Haziran ayında yüz yüze yapılan yaptığı “Gençler Hayatı Nasıl Algılıyor?” başlıklı anketten bazı başlıklara ibretle bakalım.

*Gençler en çok ÖSS’yi kaybetmekten korkarken, Allah korkusu ise altıncı sırada yer almış.
*Gençlerin yüzde 65’i hayatında bir kere uyuşturucu kullandığını ifade ederken, yüzde 26’sı uyuşturucu kullanıcısı olduğunu itiraf etmiş. Sigara değil, dikkat buyurun. “Bunları kullanırken sizi etkileyen faktörler neydi” sorusuna ise “Okul ve ailevi problem (yüzde 28), arkadaş çevresi ve özenti (yüzde 25), merak (yüzde 17), canım istedi (yüzde 10), çaresizlik (yüzde 6), sorunlardan kurtulmak için (yüzde 5)” yanıtı verilmiş.

*Gençlerin idolü hala Polat Alemdar olurken, en sevdikleri sanatçı Sezen Aksu ardından da İsmail YK olmuş. İsmail YK’nın “Allah Belanı Versin” parçasının revaçta olması dikkat çekici. “Kendinize yetişkin olarak kimi örnek alırsınız” sorusuna verilen yanıtlar ise oldukça ilginç. Gençlerin idolleri sırasıyla “Polat Alemdar, anne, baba, öğretmen, teyze, dayı, abi, Atatürk, Hülya Avşar, Recep Tayyip Erdoğan, Alpacino, Hz.Muhammed, kuzen, Seray Sever, Aziz Yıldırım” olarak belirlenmiş.

*Gençlerin yüzde 74’ü şiddet gördüklerini dile getirirken, şiddeti en çok baba, abi, öğretmen, anne ve arkadaşlarının uyguladığını ifade etmişler. Yine gençlerin yüzde 46’sı ise kendisine zarar verdiğini söylemiş. “Kendinize nasıl zarar verdiniz” sorusuna “Psikolojik olarak (yüzde 27), duvara kafamı vurdum ya da yumruğumu vurdum (yüzde 26), jiletle kendime zarar verdim (yüzde 14), intihar ettim (yüzde 11), cevap vermek istemiyor (yüzde 21)” karşılığı verilmiş.

Evladınızı günün birinde, tahammül edemeyeceğiniz şekilde görmek istemiyorsanız sahip çıkmaktan başka çareniz yok. Çünkü bu toplumun çocuk ve gençleri benim, senin, onun evladı, yeğeni, torunu, yakını olurlar. Anketin ürütücü sonuçlarını okuduktan sonra, kendi adınıza “hiç olmazsa bir şey yapayım” demeyi ve “o bir şey” ne ise yapmayı ihmal etmeyin lütfen. Gerçekten duyarlı bir veli iseniz, hatta ben çocuğuma güvenirim demiş bile olsanız, mesela ikinci dönemin başından itibaren bir hafta süreyle çocuklarınızı onlara hissettirmeden izleyebilirsiniz. Bunun için de bir zahmet, zaman ayırmanız gerekiyor. Evde yahut okulda gereken yapılıyor demeyin. Asıl tehlike ev ve okul dışında.





0 yorum: