11 Ekim 2007

Irak’ta Yeni Bir katliam Bilançosu ve Yezidilik

2007-08-16/18:27:00

Irak’taki kıyım devam ederken bu defa da 15 Ağustos Çarşamba günü, Yezidilerin yerleşim bölgelerini hedef alan eş zamanlı düzenlenen dört intihar saldırısında ölenlerin sayısı bazı yerel yetkililere göre 500 kişi olarak açıklandı.

Köyde yerle bir olan kerpiç evlerin enkazları altından çıkarılan cesetlerle ölü sayısı, en son 250’ye çıkmış. Yerel ve askeri yetkililer, Yezidileri hedef alan intihar saldırılarının dört bomba yüklü kamyonla eş zamanlı olarak Kathaniye ve Adnaniye köylerinde düzenlendiğini belirtmişler.

Irak’ı kana bulayanlar, mezhep meşrep din ayrımı gözetmeden zulümlerine devam ederken, bundan masum Müslümanlar gibi diğerleri de zarar görüyorlar. Tıpkı şu yezidi bölgelerine evvelki gün yapılan saldırı gibi. Irak’ta her gün benzer zulümlere karışanlar birbirini suçlamaya devam ediyorlar.

Mesnevi’de şöyle bir meseli zikrediyor Mevlana:
“Dört Hintli bir mescidde namaza durmuşlar, rükû ve sucûda koyulmuşlardı. Her biri niyet edip tekbir alarak huzur ve huşu ile namaz kılmaktaydı.
Bu sırada müezzin içeri girdi. Hintlilerin birisinin ağzından gayri ihtiyari bir söz çıktı: “müezzin, ezanı okudun mu yoksa vakit var mı?”
Öbür Hintli, namaz içinde olduğu halde “sus yahu, konuştun, namazın bozuldu” dedi.
Üçüncü Hintli ikincisine dedi ki: “onu ne kınıyorsun baba, kendi derdine bak, kendini kına!” Dördüncü, “hamdolsun ben, üçünüz gibi kuyuya düşmedim” dedi.
Hülasa, dördünün de namazı bozuldu.
Katliama karışanların durumu işte tam böyle.

Bu yazıyı yazma gerekçem, Yezidilere sempatim olduğundan filan değil. Bölgede çoluk-çocuk, kadın-ihtiyar masum bir kitle var. Bir de özellikle katliam için seçilmiş bir yerleşim bölgesi. Allah zalimlere fırsat vermesin.

Yezidilik nedir?
Ortadoğu kökenli bir dindir. Yezidiler çoğunlukla Kürt olup, ağırlıklı olarak Irak’ın Musul kentinde yaşamaktadırlar. Suriye, Türkiye, İran, Gürcistan ve Ermenistan’da da cemaatleri bulunan Yezidilerin bugünkü toplam sayısının 500,000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca başta Almanya ve İsveç olmak üzere Avrupa ülkelerinde de birçok göçmen Yezidi yaşamaktadır.

1970’li yıllara kadar özellikle Urfa-Viranşehir'de yoğun olarak yaşayan ve sayıları 80 000’i bulan Türkiye Yezidileri, 1980’lerle beraber yurtdışına göç etmeye başlamışlardır. 1985 yılında 23 000'e inen sayıları, 2007 yılında 377’ye kadar (Urfa’da 243, Batman’da 72, Mardin’de 51, Diyarbakır’da 11 kişi) gerilemiştir. Türkiye Yezidilerinin büyük bir kısmı bugün Almanya'da yaşamaktadır, Avrupa Parlamentosu üyesi Feleknas Uca bunlardan biridir.
İnançları
Yezidiler kendilerine “Azday Halkı” adını verirler. İnançları arasında.
• Dünya sonsuzdur, dünyayı yaratan tanrı onu asla yıkmaz.
• Doğanın korunması ve doğaya saygıyı benimserler.
• Günde üç defa güneşe dönerek ibadet edilir.
• Çarşamba gününü dinlenme günü olarak kabul ederler çünkü, Melek Tavus'un yaratıldığı gün, İlk iki insanın yaratıldığı gün ve Şahid bin Car’ın meydana geldiği gündür çarşamba.
• Sonradan Yezidi olmaya izin verilmez.
• Şeytan’ın adını telaffuz etmek haramdır
• Şeytan’ın adını anımsatan kelimeleri anmak (Kitan, Şar, Şat, mel'un, na’l, lucifer) haramdır.
Yezidiler’in iki kutsal kitabı
1. Meshaf Reş ya da Türkçe Siyah Kitap: olarak bilinen bu kitap 15. yy da yazılmıştır ve Yezidiler'in mitolojisini anlatır. Ayrıca kitabın sonunda Yezidiler'in yapmalarının yasak olduğu şeyler bildirilir.
2. Kitab el Celve ya da Tanrısal İzahatlar: Daha geniş bir zaman diliminde yazılmış, Yezidiler'i bilgilendiren bir kitaptır. Bu kitabın içide bu kitabın sadece Yezidiler tarafından okunması gerektiği ve yabancıların eline geçmemesi gerektiği bildirilmiştir.

Haklarında “Şeytana taptıkları” bilgisi yaygın olan Yezidilikle ilgili kısa bir bilgilendirme yapalım istedik. Tek tanrılı bir inanç olan Yezidilerin görüldüğü gibi şeytanla ibadet anlamında bir işleri yok. Bölge coğrafyasına ait çok sayıda ve birbirinden farklı ibadet uygulamaları içeren bu sır inancında, Hıristiyanlıktan vaftiz, İslam’dan namaz, hind dinlerinden ruhanilik birbirine girmiş durumda.


0 yorum: