11 Ekim 2007

Papa gitti, geride neler bıraktı?

2006-12-07/19:17:00
Ha geldi, gelecek derken Papa XVI. Benedictus, 01 Aralık 2006 Cuma günü nev’i şahsına münhasır haçlı seferini gerçekleştirerek memleketine döndü. Papa, 4 günlük Türkiye gezisinde Ankara, İzmir ve İstanbul’da çeşitli ayinlere katıldı ve temaslarda bulundu.
İleride lazım olur düşüncesiyle ve tarih hafızamızla olan irtibatsızlığımızı dikkate alarak tarihe birkaç not düşerek vazifemizi yapalım istiyoruz.
• Papa, İstanbul’da kaldığı süre boyunca caddeler, sokaklar trafiğe kapatıldı. Güvenliği bahane edilerek bir kısım İstanbul halkı perişan edildi.
• Geziyi 2000 kişilik basın ordusu takip etti. Papa XVI. Benedictus’un İstanbul ziyareti sırasında toplam 9 bin 534 polisin görev yaptı.
• Önceki yazılarımızda vurguladığımız meseleden dolayı korktuğumuz başımıza geldi. Papa, Patrik Bartholomeous’tan ekümenik Patrik olarak söz etti. Fener Rum Patriği 300 milyonluk Rus Ortodokslarına rağmen, bütün Ortodoks dünyanın lideri kabul edildi. Papa, Lozan’a ve Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına muhalefet ederek sınırı aştı. Zira Türkiye, bilindiği gibi patrikhanenin ekümenikliğini dolayısıyla da Patrik’in ekümenik oluşunu reddetmektedir. Papa, davet edildiği Türkiye topraklarında büyük bir cüretle yasalarımızı çiğnedi. İstanbul’da Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret eden Papa, “Şükran Ayini” sonrasında yaptığı konuşmasında ve Aya Yorgi ayinlerinde Bartholomeos’a “ekümenik” diye hitap etti. Yayınladıkları ortak deklerasyonda da aynı hitap kullanıldı. Deklerasyon, Almanca, Arapça, İngilizce, Fransızca, Yunanca, İspanyolca ve Rusça yayınlandı. Patrik’in resmi dili Türkçe yoktu.
• Ziyaretin tarihi bir hadise olduğunu söylemiştik. 1054 yılından 2006’ya tam 1000 yıllık buluşma gerçekleşti. Dargınlar barıştı.
• Papa hızını alamayarak, Ermeni Kilisesinin lideri Mesrop II ve Süryanilerle görüştü. Papa’nın kurmayı hedeflediği Katolik-Ortodoks Hıristiyan birliği artık rahatça Deyruzzaferan manastırından Erivan’a kadar uzanacaktır. O zaman Katolik-Ortodoks- Süryani-Ermeni ittifakı geniş coğrafyaların bir başka açıdan uyanışı olacaktır.
• Partik’in, Papa’nın onuruna verdiği yemeğe Cem Uzan ve ailesi VİP davetli olarak katıldı. İlginç mi dediniz?
• Dini zannedilen ziyaret, niyete uygun şekilde tamamen siyasi olarak tezahür etti.
• 30 Kasım günü Aziz Andreas Yortusu ile, Patrikhanenin Havari Andreas tarafından kurulduğu, dolayısıyla buranın Apostolik mahiyet taşıdığı tescillenmiş oldu. Ne alaka ise!
• İstanbul buluşmaları, Hıristiyanlar açısından tam bir kiliseler arası diyalog görüntüsüne sahne oldu. Diyanet İşleri Başkanı ve İstanbul Müftüsünün, Papa’yı karşılama ve bazı gezilerine iştiraki, dinler arası diyalog olmadığı gibi, bazı siyasilerin de Papa’ya eşlik etmiş olmaları, medeniyetler arası diyalog anlamına gelmedi. Misafire hörmet diyelim.
• Fener Rum Patriği Bartholomeous, “ekümenik” sıfatıyla Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’ne konuşmacı olarak davet edildi. 22 Ocak 2007 tarihinde Strasbourg’da bakalım neler olacak?
• Papa, İslam ve Peygamber Efendimiz hakkındaki konuşmasından dolayı özür dilemedi.

Ve bir notla yazımıza nokta koyalım:
Fener Patriği tüm Ortodoks dünyasını temsil etmiyor. Ruslar, Bartholomeos’un ekümenikliğini yani Ortodoks dünyasının lideri olduğu iddiasını kesinlikle reddediyorlar. Bartholomeos’un liderliğini reddeden 300 milyon Ortodoksun dini lideri, halen Moskova’da ikamet eden Rus Ortodoks Patriği II. Alexiey ile ilgili makamlarımızın sıcak temaslar kurmasını ümit ediyoruz. Böyle bir mesele Patrikhaneyi elbette rahatsız edecektir. Yanlış anlaşılmasın mesele tamamen duygusal ve diyaloglara da uygun. Değil mi?






0 yorum: