11 Ekim 2007

Su meselemiz

2007-06-29/10:07:00

Temmuz’daki seçimlere az bir süre kala, akla gelebilecek her olumlu alanda yenilik, gelişim ve ilerlemeyi hak ettiğini düşündüğüm Konya’nın “giderek önem kazanan birçok özel durumu sebebiyle” çalışkan vekillere ihtiyacı olacak. Bunların içinde en özel olanı su ile ilgili olanı şüphesiz.

Ne zaman bu konu gündeme gelmiş olsa herkesin içinde bir burukluk, bir ümitsizlik görüyorum. Sıcakların arttığı şu günlerde yeşil alanları sulayan işçiler ve ağaçların imdadına yetişen su kamyonlarını görüyor olmak bile endişeleri bastırmıyor. Birkaç yıl öncesine kadar bu denli önemli görülmeyen su tüketimi hakkında artık gerçekten bir bilinç edinilmiş midir onu da bilmiyorum.

Teknolojik göstergeler, insanoğlunun öncelik sıralamasında su ve tarımın giderek birinci sıraya yükseleceğini haber veriyor. Bu durumda KOP projesi ve Mavi Tünel konusu sonuçlandırılması bakımından vekil olacak herkesin önceliği olmalıdır. Sanayileşme yolunda ciddi adımlar atan Konya’nın, esasen bir tarım kenti olduğu gerçeğinden hareketle tarım alanlarının verimli kullanımı, sulama, ürün çeşitliliği, üreticiye getirisi açısından son derece önemli konumu göz ardı edilmemelidir. Konya Ovasının susuz kalmaya devam etmesi ne Konya ne de Türkiye için hayır değildir. Yeraltı sularına biçilen 20 senelik ömür şimdi dokunuyor görünmese de tüyler ürperticidir. Özellikle bu sene yeterli yağış olmadığından rekolte kaybının % 80lere varacağı söylenen Konya’nın durumu artık fevkalade “özel”dir. Bu husus, artık Türkiye’de bir “Su Bakanlığı” kurulsun söylemlerini dile getirenleri haklı çıkarmaktadır.

Bununla birlikte, Tarım Bakanının muhakkak Konyalı bir vekil olması hususunda siyasi parti ve Konyalı sivil toplum kuruluşlarının işbirliğine ihtiyaç vardır. Hakeza kamu yatırımlarının planlanmış ödenekleri cepte bilinecek, hayata geçirilecek şekilde takip edilmeli, sonuçlandırılmalıdır ilgililerce. Konya tarım başta olmak üzere geçim sıkıntısı görülmeyen kentin adı olmalıdır.

Aslında Konya’ya yapılması gerekenler, görmek istediklerimiz ve beklentilerimiz sadece bu mesele ile sınırlı değil elbette. Eğitimden sağlığa, turizmden kültüre kadar bu kenti layık olduğu yerlere taşıyacak vekiller görmek arzumuz her daim bakidir.

Bugünün ve yarının en mühim meselesi olacak “su” problemi konusunda ciddi, çözüm getirecek projeleri olan siyasi teşekküller ve onların müstakbel Meclis temsilcilerine, görevlendirecekleri bürokratlara, işleri sonuçlandırmak kaydıyla Konya’nın duası “sadaka-i cariye” kabilinden sürüp gidecektir.

0 yorum: