Dr.M.ULUTÜRK

Dr.M.ULUTÜRK

Dr.M.ULUTÜRK

Dr.M.ULUTÜRK

Dr.M.ULUTÜRK

22 Kasım 2020

Milli Bisikletçi Nezir Sonakın'ın Vefatı (22 Kasım 2020)

 




Foto: Antrenör Nezir Sonakın ve Mevlüt Bora- Konya Yeni Gün (http://www.konyayenigun.com/konyanin-ata-sporu-bisiklet-1-makale,9925.html)

Bisiklet sporuna uzun yıllar sporcu, antrenör ve idareci olarak çok değerli hizmetleri bulunan Nezir Sonakın hayatını kaybetti.

Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve tüm spor camiasına başsağlığı dileriz.

Nezir Sonakın

Makedonya’nın Üsküp kentinde 1935 yılında doğan Nezir Sonakın bisiklet sporuna 1952 yılında doğduğu yerde başladı. O yıllarda bisiklet branşında en büyük organizasyon Ankara – İstanbul yarışı için Yugoslavya Milli Takımını temsilen 1953 yılında ilk defa Türkiye’ye geldi. Bu yarışta etap kazandı ve genel klasmanda 3. oldu.

Gönlü anayurtta olan Nezir Sonakın 1954 yılında Yugoslavya ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Göç Anlaşması ile Ankara’ya geldi.

Foto: 1955 Mısır turu Türk Milli takımı Sol baştaki Nezir Sonakın, Aytekin İpek,S ait Toy ve Celal Fidan birbirinden değerli ustalarımız (Kaynak: Türkiye Bisiklet Sporu Tarihinden Kesitler facebook sayfası)

Nezir Sonakın o yıl Yugoslavya’da yapılan BMW büyük yarışını kazanmıştı. Arkadaşları Avrupa’nın yolunu tutarken o ana vatanı tercih etmişti.

Akrabası olan Seyfi Sonakın’ın soyadını alan Nezir Sonakın Türk Vatandaşı oldu. Hacettepe forması altında 10km saate karşı Türkiye birincisi oldu. Nihayet gönlündeki Ay Yıldızlı formayı giydi.

1965’e kadar sporcu olarak forma giyen büyük sporcu Sonakın 60’tan fazla kez milli forma giydi. Sürat, saate karşı, yol 36 tur yarışlarında kendini kanıtladı. Lübnan, Yugoslavya ve Ankara – İstanbul turlarında şampiyon oldu.

Spor hayatından sonra antrenörlük ve il temsilciliği yaptı. Federasyonların teknik komitelerinde görev yaptı. Münih 1972 Olimpiyatlarına katılan Erol Küçükbakırcı, Seyit Kırmızı, Rıfat Çalışan, Mevlüt Bora, Ali Hüryılmaz ve Haluk Günözgen’den oluşan takımın antrenörlüğünü yaptı. 

Kaynak: https://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/Haber-Detay/Milli-Bisikletci-Nezir-Sonakin-Vefat-Etti/11274 (Erişim: 22.11.2020)

**
Eski milli bisikletçi, duayen ve bisiklet antrenörü Nezir Sonakın, tedavi gördüğü hastane vefat etti

ESKİ milli bisikletçi, duayen ve bisiklet antrenörü Nezir Sonakın, tedavi gördüğü hastane vefat etti. Sonakın’ın cenazesi Musalla Mezarlığı’na defnedildi. Türkiye Bisiklet Milli Takımı’nda 50‘den fazla milli formayı giyen Nezir Sonakın, kalp krizi nedeniyle 10 gündür tedavisinin sürdüğü Meram Devlet Hastanesi’nde vefat etti. Merhum Nezir Sonakın’ın cenazesi cumartesi günü (dün) Selçuklu Parsana Cami’nde kılınan cenaze namazının ardından Musalla Mezarlığı’na defnedildi. Konya Bisiklet Spor Kulübü Derneği Başkanı Fatih Yılmaz, yazılı olarak yayımladığı başsağlığı mesajında şu sözlere yer verdi. “Türkiye ve Konya bisiklet sporu adına birçok başarılı işlere imza atan, ayrıca Konya’da bisiklet sporunun sevilmesi, yayılması ve kalkındırılmasında önemli katkıları olan eski milli bisikletçi ve antrenör Nezir Sonakın abimizi kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Bisiklet camiasının başı sağolsun” dedi. Yeni Meram Gazetesi olarak merhum Nezir Sonakın’a Allah’tan rahmet, Sonakın ailesi, Konya bisiklet camiasına ve sevenlerine başsağlığı ile sabırlar diliyoruz. *SPOR SERVİSİ

Kaynak: http://www.yenimeram.com.tr/bisiklet-camiasinin-aci-gunu-448803.htm (Erişim: 22.11.2020)

**

Konya Bisikleti ve Nezir Sonakın

Muzaffer TULUKÇU  

Rıfat Çalışkan, Ertan Tezer, şeker Fabrikası Müdürü Nevdet Baykurt, Rıfat Çalışkan ve Nezir Sonakın

 Fotoğraf: Muzaffer Tulukçu-1963-Veledrum Yarış sonrası (https://www.memleket.com.tr/bisikletin-1960li-yillari-19147yy.htm)

Arazinin düzlüğü ile halkın bisikleti çokça kullanmasının avantajını spordaki başarıya dökmede Konya’nın iki mihenk taşı vardır. Biri 1960’lı yılların Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Sami Yavrucak, diğeri ise Nezir Sonakın’dır.

1935 yılında Yugoslavya’nın Üsküp Şehrinde doğan Nezir Sonakın bisiklet sporuna 1952 yılında doğduğu yerde başladı. O yıllarda bisiklet branşında ülkemizde yapılan en büyük organizasyon Ankara – İstanbul yarışı için Yugoslavya Milli Takımını Temsilen 1953 yılında ilk defa Türkiye’ye geldi. Bu yarışta etap kazandı genel klasmanda 3. oldu.

Gönlü anayurtta olan Nezir Sonakın’a gün doğdu. 1954 yılında Yugoslavya ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Göçmen adı altında akraba talebi ile Ankara’ya geldi.

Nezir Sonakın o yıl Yugoslavya’da yapılan BMW büyük yarışını kazanmıştı. Arkadaşları Avrupa’nın yolunu tutarken o ana vatanı tercih etmişti. Arkadaşlarının “Sen enayisin, gericisin, salaksın” sözleri bile onu ayyıldızdan geri çevirememişti.

Akrabası olan o yılların Ankara Bisiklet Ajanı Seyfi Sonakın’ın soyadını alan Nezir Sonakın Türk Vatandaşı oldu. Hacettepe forması altında 10 Km saate karşı Türkiye Birincisi oldu. Nihayet gönlündeki Ay yıldızlı formayı giydi. 1,5 yıl kaldığı Ankara’da, Ordonat Fabrikası’nda çalışarak hayatını kazandı.

Aynı yıllarda Şeker Fabrikasından Kemal Alper ve B.Terbiyesi Bölge Müdürü Hürrem Solaklar Konya’da bisiklet sporu için kolları sıvamışlardı. Alper ve Solakların talebi ile 1955 Ağustosunda Konya’ya gelen Nezir Sonakın Şeker Fabrikasında muakkat olarak işe başladı, hem antrenör hem bisikletçi kimliği ile yeşil beyaz formayı giymeye başladı. 1965’e kadar sporcu olarak forma giyen büyük sporcu Sonakın 60’ın üzerinde milli forma giydi. Sürat, saate karşı, yol 36 tur yarışlarında kendini ispat etti. Lübnan, Yugoslavya ve Ankara – İstanbul turlarında şampiyon oldu.

Spor hayatından sonra antrenörlük ve İl Temsilciliği yaptı. Federasyonların Teknik Komitelerinde görev yaptı. 1972 Münih Olimpiyatlarına katılan Erol Küçükbakırcı, Seyit Kırmızı, Rıfat Çalışan, Mevlüt Bora, Ali Hüryılmaz ve Haluk Günözgen’den oluşan takımın antrenörlüğünü yaptı.

1980 eylülünde emekli olan bisiklet camiasının mütevazı şahsiyeti. Nezir Sarkın halen Şeker civarında emekli hayatını sürdürüyor Filiz Güngör adında Maliyede memur kızı ve Mustafa Sonakın adında ziraat mühendisi olduğu halde öğretmenlik yapan 1 oğlu ile Burcu, Burak, Emine, Ecem adında 4 torunu var.

1970’li yıllarda atletizm ile ilgilendiğim dönemde veledrumda yapılan yarışlarla bisiklete aşina oldum. Bu aşinalık beni 4 yıl Bisiklet Sporunu Kalkındırma Derneği Başkanlığına götürdü.

Bu vesile ile Bisiklet camiasını yakınen tanıma fırsatım oldu. Genelde halk arasında sanatçıların ve sporcuların birbirini çekemediklerinden söz edilir. Zaman zaman büyük dostlukların spor aracılığı ile kurulmasına rağmen büyük şöhretlerin yaşadıkları rekabet izlerinin spor sonrası sivil hayatı da etkilediği muhakkak. Konya bisikletinde de ben bunu gördüm.

 Fakat ne varki Nezir Sonakın gibi birkaç isim var ki, durum farklı, Onlar nereye gitseler, ne zaman gıyaplarında onlarca söz edilse herkesin söz ve yüz ifadeleri onlar için olumludur. İşte Konya Bisikletinde de bu konuda ön plana çıkmış kişi Nezir Sonakın’dır.

Mütevaziliği ve ailesine olan düşkünlüğü ile tanınan Nezir Sonakın öylesine bir saygı uyandırmış ki, Şekerspor’da antrenör sporcu olarak yarışı idare eder hangi yarışı kimin kazanacagı talimatı aynen uygulanırdı. Özellikle ilk yıllarda çoğu yarışı kendisi kazanabilecek güçte olmasına rağmen, madalya paylaşımında kendisi bir eksik alırdı.

O davranış olarak ele avuca sığmayan Nuret Ergül ve Rıfat Çalışkan gibi Şampiyonları çıkarmakla kalmadı onları idare etmesini bildi. O Konya Bisikletinin hala mütevazi, dürüst, saygın kişisi olarak kalmaya devam ediyor.

kaynak:https://www.memleket.com.tr/konya-bisikleti-ve-nezir-sonakin-492yy.htm (Erişim: 22.11.2020)

**

Makedonya Türklerin gururu olan Nezir Sonak'ın 85 yaşında Konya'da vefat etti.
 

Nezir Sonakın kimdir?
1935 yılında Yugoslavya’nın Üsküp Şehrinde doğan Nezir Sonakın bisiklet sporuna 1952 yılında doğduğu yerde başladı. O yıllarda bisiklet branşında en büyük organizasyon Ankara – İstanbul yarışı için Yugoslavya Milli Takımını Temsilen 1953 yılında ilk defa Türkiye’ye geldi. Bu yarışta etap kazandı genel klasmanda 3. oldu.
Gönlü anayurtta olan Nezir Sonakın’a gün doğdu. 1954 yılında Yugoslavya ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Göçmen adı altında akraba talebi ile Ankara’ya geldi.
Nezir Sonakın o yıl Yugoslavya’da yapılan BMW büyük yarışını kazanmıştı. Arkadaşları Avrupa’nın yolunu tutarken o ana vatanı tercih etmişti
Akrabası olan o yılların Ankara Bisiklet Ajanı Seyfi Sonakın’ın soyadını alan Nezir Sonakın Türk Vatandaşı oldu. Hacettepe forması altında 10 Km saate karşı Türkiye Birincisi oldu. Nihayet gönlündeki Ay yıldızlı formayı giydi. 1,5 yıl kaldığı Ankara’da, Ordonat Fabrikası’nda çalışarak hayatını kazandı.
1965’e kadar sporcu olarak forma giyen büyük sporcu Sonakın 60’ın üzerinde milli forma giydi. Sürat, saate karşı, yol 36 tur yarışlarında kendini ispat etti. Lübnan, Yugoslavya ve Ankara – İstanbul turlarında şampiyon oldu.
Spor hayatından sonra antrenörlük ve İl Temsilciliği yaptı. Federasyonların Teknik Komitelerinde görev yaptı. 1972 Münih Olimpiyatlarına katılan Erol Küçükbakırcı, Seyit Kırmızı, Rıfat Çalışan, Mevlüt Bora, Ali Hüryılmaz ve Haluk Günözgen’den oluşan takımın antrenörlüğünü yaptı.
1980 eylülünde emekli olan bisiklet camiasının mütevazı şahsiyeti. Filiz Güngör adında Maliyede memur kızı ve Mustafa Sonakın adında ziraat mühendisi olduğu halde öğretmenlik yapan 1 oğlu ile Burcu, Burak, Emine, Ecem adında 4 torunu var. 

Kaynak: http://www.yenibalkan.com/tr/gundem/bisiklet-sampiyonu-olan-uskup-dogumlu-nezir-sonakin-vefat-etti (Erişim: 22.11.2020)