11 Ekim 2007

Almanya’dan Mektup Var

2007-03-05/19:59:00
Cuma günü buradan, bir dizi temasta bulunmak için Türkiye’ye gelen Türkiye kökenli Avrupalı vekillerin Avrupa’da “lobi yapmak” imkanını kurgulamış, gurbetçilerin yaşadıkları ülkelerde olup bitene kayıtsız kalmamaları ve devletimizin de onlara daha etkili sahip çıkması dileğimizi yazmıştık. Yazımızı okuyan ve Almanya’da 14 senedir ikamet eden, Alman vatandaşlığına geçmiş gurbetçi bir dostumuzdan e-posta aldık. Düşüncelerini şöyle dile getirmiş:

“Bizler burada yabancı, Türkiye’de “alamancıyız”. Bu gözle bakıldığı için maalesef lobi işi olmuyor. Daha Avrupa’daki vatandaşı için seçim sandığı koyamayan bir ülkeye sahibiz. Küçücük ülkeler bile vatandaşları için sandık kuruyor. Devletimiz bizim kazanmış olduğumuz haklarımızı ne kadar koruyabiliyor tartışılır. Yakında Alman okullarında Türkçe dersleri hepten kaldırılacak. Zaten okullarda Almanca dışında konuşmayı bile yasaklamayı düşünüyorlar. Bunların özgürlük dedikleri hep palavra, adamına göre muamele. Bunların integration dediklerin şeyin altında asimile yatıyor aslında. Yavaş yavaş bunu da, sistemli ve uzun vadeli politikalarla başarmaya doğru gidiyorlar. Hollanda, Türkiye’den gelecek damat veya gelinler için dil sınavı uygulaması düşünüyor. Danimarka’da yaş sınırlaması bile var. Yakında Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri Türkiye’den imam gelmesini dahi istemeyecekler. Burada yetiştirilmesi için zorlama yapacaklar. Almanya, Alman vatandaşlığına geçecek yabancılar için akla hayale gelmeyen sorular soruyor, hem de yazılı. Şimdiki hükümetin aslında en büyük kozu, yönünü Türkî cumhuriyetlere dönmesi olur. Dış Türkler Bakanlığı kurulması için geç kalındı. Özal yaşasaydı belki kurulurdu. O zaman Avrupa Birliği adına bizi köseye sıkıştırıp boğmaya çalışanlar çoktan altın tepside sunmuşlardı üyeliği.”

Almanya’dan iletilen bu düşünceler ortak bir kanaati yansıtıyorsa yapılacak işler var demektir. Öteki Avrupa ülkelerindeki gurbetçileri bu ülkeden farklı kılan şartların da yaklaşık olduğu düşünülebilir.

Büyük projelerin ardında büyük idealler olur. Büyük idealler de kararlı adımlar atılarak gerçekleştirilir. Umulur ki, sayıları giderek artan gurbetçilerin problemlerine bir an evvel etkili çareler bulunmuş olsun.



0 yorum: