11 Ekim 2007

Konya’nın Efsane Mecmuası : “İslam’ın İlk Emri OKU”

2006-12-22/12:10:00
Şehirlere bazen, emekleri hayırla yâd edilesi insanlar, bazen de gazeteler, yayınevleri, mecmualar, yön verirler. Kendilerini doğup büyüdükleri yere hizmete adayanların çalışmaları baki olur. Lakin aynı mesele dergiler ve gazeteler için geçerli olmaz. Yazılı basın vasıtaları, samimi hedefleri olan heyecanlı insanların bir araya gelmesi ile ortaya çıkar, umumiyetle de “elde olmayan” sebeplerle yok olurlar. Hele ki bu akıbet, Türkiye’de edebiyat ve sanat dergilerinin ortak kaderi gibidir. Okumaya meyil ve nedense mecal bulamamış memleket insanının alakasızlığı, hüzünlü sonların öncelikli sebebidir elbette.

Yetmişli yıllarda, Eski Sümerbank’a bitişik dükkânımızın yazıhanesine bir mecmua gelirdi. Bizde okuyup yazan yoktu. Muhtemelen, yayınlayanların bilgilendirme ve ricası üzerine gelen bu mecmua, masanın üstünde çoğu zaman hiç açılmadan öylece dururdu. Kapağı hariç renkli olmayan ve çok da yazı ihtiva eden mecmuanın içeriği, ilkokul talebesi olan benim için oldukça ağırdı. Daha çok “Ahmet Ağabeyiniz Sizlerle” sayfası ilgimi çekerdi. Sayfanın sol üst köşesinde pek de ciddi bir resmi bulunan Ahmet Ağabeyin, şimdi İttifak Holging Genel Müdürü Ahmet Ağırbaşlı olduğunu sonradan öğrenecektim. Yine muhtemelen mecmuanın eve getirilişi benim çocuk sayfasına ilgimden kaynaklanıyordu. Seneler sonra, evin çatısında dağınık halde duran bizde mevcut bütün sayılarını matbaacıya götürüp dört cilt halinde ciltlettirerek tarihi bir iş yaptığımı düşünmeden edemedim.

Mecmuanın elimdeki ilk sayısı Nisan 1972, Safer-Rabiulevvel 1392 tarihli ve 11. cilt, 121. sayı. Fiyatı 2 Lira. Bu mecmuanın künyesinde yazan diğer bilgiler şöyle: Sahibi; İmam Hatip Okulları Mezunları Cemiyeti Adına Hasan Tekelioğlu. Yazı İşleri Müdürü: Abdullah Parlayan. İdarehane: Cıvıloğlu Talebe Yurdu Pasajı No. 18. Telefon: 1499. Yıllık abone 24, altı aylık 6 Lira. Yurt dışı yıllık abone 40 Lira. Baskı: Ahmet Sait Matbaası, İstanbul. Basım tarihi: 05.04.1972. Mecmua künyesinde sonradan bazı değişiklikler olmuş ve 1974 yılından sonra Konya’da basılmaya başlanmış.

Mecmuanın yazarlarından çoğu sonradan hocalarımız oldu. Rahmetli Dr. Hüseyin Küçükkalay, Yüksek Lisans danışmanlığımı yapan rahmetli hocam Doç. Dr. Osman Cilacı, Yrd. Doç. Dr. Hasan Özönder, Prof. Dr. Yusuf Işıcık, Doç. Dr. Saim Arıtan, Prof. Dr. İsmail Hakkı Sezer, Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu, Prof. Dr. M. Said Şimşek, Prof. Dr. Abdullah Özbek, Prof. Dr. İbrahim Sarmış, Prof. Dr. Orhan Çeker, Ankara İlahiyattan Prof. Dr. Sabri Hizmetli, Konya Yüksek İslâm Enstitüsü eski müdürlerinden Veli Ertan, İmam Hatip Lisesi emekli Öğretmenlerinden Ahmet Kurhan ve Muhammet Sevgili, Yazar Mustafa Yazgan, rahmetli Doç Dr. Abdullah Aydemir, Kemal Kart, Emekli Müftü-Yazar M. Emin Parlaktürk, Prof. Dr. Ali Osman Ateş, Prof. Dr. Hayreddin Karaman, Gazetemiz yazarlarından Veyis Ersöz ve Kâzım Öztürk, İsmet Topaloğlu, Prof. Dr. Salih Tuğ, Bekir Başarıcı, İslam Yaşar, Şair Sakin Öner, Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Ayşe Özdemir, Diyanet İşleri Eski Başkan Yardımcısı Halid Güler, Mehmet Çiftçi, Abdullah Halaçzâde ve daha birçok isim, yazılarıyla katkıda bulunmuşlar emek vermişler. Mecmuanın elbette ki isimlerini unuttuğumuz veya bugün hayatta olup olmadığını bilmediğimiz yazarları, emek verenleri olmuştur. Hepsine en içten hürmetlerimizi iletir, vefat edenlere dar-ı beka saadetleri niyaz ederiz.

O dönemlerin genç yazarlarından çoğu, şimdilerde tanınmış kişiler olup, yürüttükleri ciddi ve ihlâslı çalışmaları, yukarıda görüldüğü gibi kendilerine akademik unvanlar kazandırmış, mecmua da 280 sayı yayınlanarak alanında rekor kırmış, sadece Türkiye’de değil gurbetteki insanlarımız için de önemli bir boşluğu doldurmuştur. “Sizlerle Başbaşa” ve “Okuyucu Suallerine Cevaplar” sayfalarına gelen mektuplar ilginin boyutunu göstermeye kâfidir.

Hedefi, Müslüman Türk milletini ilmi açıdan bilgilendirmek, şuurlandırmak ve İmam Hatip Liselerinin mücadelesini basın yoluyla güçlendirmek olan, “Dini, İctimaî, Edebî Aylık Mecmua OKU”, yetmişli yılların sonuna kadar varlığını sürdürdü. Oku ile başlayıp oku ile biten mecmuanın serüveni, “elde olmayan” sebeplerle sona erdi. Günümüz dergiciliği, disiplini ve sürekliliği zâviyesinden bakılacak olursa, yapılan hizmetin ne kadar önemli olduğu anlaşılmış olacaktır.



0 yorum: