Dr.M.ULUTÜRK

Dr.M.ULUTÜRK

Dr.M.ULUTÜRK

Dr.M.ULUTÜRK

Dr.M.ULUTÜRK

01 Aralık 2009

Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak


Dün öğrendim Yönetmen Ahmet ULUÇAY'ın vefat haberini. Haber şöyleydi:
"Çocukken tutulduğu sinemaya olan aşkını ömrü boyunca koruyan, “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” filmi ile adını hafızalarımıza kazıyan, yönetmen Ahmet Uluçay, tedavi gördüğü Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşama veda etti."

Kütahya'nın Tepecik köyünde çocukken yakalandığı sinema aşkından asla vazgeçmeyen Türk sinemasının son dönem önemli isimlerinden yönetmen Ahmet Uluçay hayata gözlerini yumdu.

Ahmet Uluçay'ın cenazesi, dünyaya geldiği Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi Tepecik köyünde kılınacak ikindi namazının ardından toprağa verilecek. Uluçay için ayrıca Beyoğlu Emek Sineması'nda bir tören düzenlenecek.

Yaşamına köyünde devam eden ve tüm imkansızlıklara rağmen sinema yapmaktan asla vazgeçmeyen yönetmen Uluçay, bizlere son yılların en iyi yapımları arasında gösterilen, bir anlamda sinema aşkını gözler önüne seren “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” filmini armağan etmişti. Yönetmen 2007'den bu yana “Bozkırda Deniz Kabuğu” adlı yeni filmi üzerinde çalışıyordu.

Uluçay, uzun süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi görüyordu.


Ahmet Uluçay kimdir?

1954 yılında Kütahya'da doğdu. Sinemayla 1960 yılında, ilkokul sıralarındayken köye gelen bir seyyar sinemacı sayesinde tanıştı. 12 yaşındayken arkadaşı İsmail Mutlu ile sinema makinesi yapmak için yola koyuldu. 3 yıl uğraşarak “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” filminde de anlattığı gibi bir ahırda köylülerine film göstermeye başladı.

Köyde tavukçulukla uğraşan arkadaşı İsmail Mutlu ve maden işçisi arkadaşı Şerif Akarsu ile ''Tepecik Köyü Arkadaş Sinema Grubu''nu kuran Uluçay, ilk filmi ''Optik Düşler''i (1992) arkadaşlarıyla Almanya'da yaşayan bir gurbetçiden aldıkları VHS kamerayla çekti. Uluçay, ilk kez 1994 yılında 6. Ankara Uluslararası Film Festivali'ne katılarak ''Optik Düşler'' ve ''Koltuk Değneklerinden Kanat Yapmak'' isimli filmleriyle tanındı.

Yıllarca geçinmek için kamyon şoförlüğü, inşaat işçiliği, tavukçuluk gibi pek çok işte çalışan Uluçay çocukken tutulduğu sinemadan asla vazgeçmedi. Çocukluğundan esinlendiği ilk uzun metrajlı filmi ''Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak''ı çekerken geçimini sağlamak için yem fabrikasında hamallık yaptı. Uluçay bu filmiyle Türkiye'de ve yurtdışında 40'a yakın ödül aldı.

2 çocuk babası olan Uluçay, “Bozkırda Deniz Kabuğu” filminin çekimlerine 2007 yılında başladı, ancak sağlık ve maddi sorunlar nedeniyle filmi tamalayamadan Uluçay yaşama veda etti.

Alıntı:http://www.sinema.com/makale/1-8384/sinema-askini-karpuz-kabugundan-gemiler-yapmak-filmiyle-hepimize-kanitlayan-yonetmen-ahmet-ulucay-vefat-etti

Filmin Künyesi:
Yönetmen : Ahmet Ulucay
Senaryo Yazarı : Ahmet Ulucay
Müzik : Ender Akay, Alper Tunga Demirel
Yapımci : Serdar Tahiroglu, Diloy Gülün ( IFR )
Tür : Duygusal
Oyuncu : Ismail Hakki Taslak, Kadir Kaymaz, Gülayse Erkoc, Boncuk Yilmaz, Hasbiye Günay, Mustafa Coban, Fizuli Caferof, Ayse Yilmaz, Ahmet Ulucay