11 Ekim 2007

Meram Dergisine Ne Oldu?

2007-02-12/19:55:00
Meram Belediyesinin üç ayda bir yayınlanan Mevsimlik Meram Dergisi, önceki dönemin Başkan Yardımcısı Ahmet Köseoğlu’nun Genel Yayın Yönetmenliği, Fatih Aygün ve sonraki sayılarda Yusuf Batar’ın editörlüğünde Eylül 1999’da başlayıp 2004 Şubat’ına kadar üç ayda bir yayınlanarak devam etti. Ne zaman ki belediyede yönetim el değiştirdi, dergi de tarih oldu.

Elimde bütün sayıları mevcut. Bu dergilerin, Meram’ın yazılı hafızası olmak özelliğinden, ciltlettirip kütüphaneme koydum. Lazım oldukça göz atıp keyifleniyorum. Bazı sayılarında yazılarım da çıktığından, bu yazı, derginin yeniden yayınlanması için bir çeşit sahiplenme ve teklif gibi düşünülebilir.

Dergi, ilk sayılardan itibaren bir belediye bülteni olmaktan çok, kültürel konular ihtiva etmesi sebebiyle bir boşluk dolduruyordu. Konya ve özellikle Meram’ın bilinmeyen, anlatılması gereken yönleri, oldukça güzel bir baskı ile elimize ulaşıyordu. Derginin 5. yılı anısına harika bir cd hazırlanıp dağıtılmıştı. Belediye yönetiminin değişmesi ile derginin yayını sona erdi.

Bu derginin yeniden çıkarılması bize göre iki sebepten dolayı mühim. Birincisi, Meram’ın belediyecilik açısından tanıtılması ki bunu bizden önce yetkililerinin düşünmesi gerekiyor. İkincisi de, Meram’ın kültürel zenginliğinin kalıcı hale getirilmesi. Bizi ilgilendiren de ikincisi. Sözünü ettiğimiz husus, söz gelimi Karatay veya Selçuklu için geçerli olmayabilir. Ancak Meram her açıdan farklıdır.

Kültür mirasının yazılı anlamda kalıcı kılınması için yapılacak harcamayı, kulağımıza gelen rivayet doğruysa “gereksiz” olarak görmek isabetli değildir. Dergicilik gerilerde kaldı, web sitesi diye bir şey var tarzındaki muhtemel itiraza karşı da, ikisinin aynı sonucu ifade etmediğini söylemek isteriz. Netice itibarıyla talebimiz gecikmiş bile olsa Meram dergisini yeniden görmek istiyoruz.

***
Meramdere’de ikamet edenlerin ve özellikle bizim yetkililerden bir isteğimiz var

Şimdi yazacağımız konuyu yetkililerine epeydir duyurmak istiyordum.Meramdere, iki büyük mahalleden oluşan ve küçük bir ilçe kadar nüfusu olan bir mahallemiz. Eskiden buraya ulaşım Meram’ın eski son durağında şimdi gezinti alanı yapılan yerden yapılırdı. Şimdiki güzergâh ise Şükrü Doruk İlköğretim Okulu’ndan Cemel Ali Dede Camii’ne giden sokak. Buradan sola döndüğünüzde yüksek kerpiç duvarlı ve koruma altında olduğunu duyduğumuz eski bir ev görürsünüz. İşte dile getireceğimiz konu, bu eski ev ile Özel İdeal İlköğretim Okulu arasındaki dar yol. Özellikle kışın karlı buzlu günlerinde sorun oluyor. İki vasıta yan yana geçmekte zorlanıyor. Bu evin duvarı içeriye doğru birkaç metre çekilecek olursa sorun biter. Evin koruma altında olmasına diyecek sözümüz olamaz. Ancak evin duvarı da korunduğu için mi bir çalışma yapılmıyor bilmiyoruz. Yetkililerine duyurmuş olalım. Bilgi verirlerse memnun oluruz.

0 yorum: