11 Ekim 2007

Uçurtmam Akyokuş’ta

2007-05-18/10:02:00

Dünyanın en çok tanıdığı ve canlı oyuncak olarak ta bilinen uçurtma, günümüzde artık “halkla iletişim organizasyonlarının gözdesi”. Kökeni 2000 yıl öncesi Çin’ine dayanan ve Avrupa ülkelerine 13. yüzyıldan sonra Marco Polo hikâyeleriyle ulaşan uçurtma, insanların havada uçabilme ihtimallerinin ilham kaynağı sayılıyor. I. Ve II. Dünya savaşlarında da yer belirleme ve işaretleşme amacıyla etkin olarak kullanılmış. Son 50 yıldır da hem bir spor etkinliği hem de ülkelerin kültürel tanıtım aracı olarak iş görüyor. Demek ki uçurtma deyip geçmemek gerekiyor.

Festivalleri, kulüpleri hatta müze ve derneğiyle uçurtma, günümüzde yaşlı-çocuk herkesin ilgisini daha çok çekiyor. Bu konudaki bazı etkinlikleri kısaca zikrettikten sonra yazımın sonunda bir duyuru yapacağım.

Uçurtma festival ve şenliklerinde İstanbul Belediyeleri önde gidiyor. Bazıları neredeyse 10 yıldır organizasyonlar yapıyorlar. Afyon Belediyesi ise bu yıl 21.sini düzenlemiş. Türkiye’de ilk uçurtma derneği 1997 yılında, “uçurtmanın unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerimizden biri olduğu inancıyla, uçurtma yapma ve uçurma alışkanlığını, sevgisini yaygınlaştırmak, yerli ve yabancı uçurtma modellerini tanıtmak, ülkemize özgü modelleri yaşatmak ve uluslararası alana taşımak misyonuyla hareket etmek” sloganıyla yola çıkmış. “İstanbul Uçurtmacılar Derneği”nin ilginç hedefleri var. Her şeyden önce uçurtmanın bir spor olarak kabul görmesini ve ülkemizin kültür değerlerinin uluslar arası platformlarda tanıtılmasını öngörüyorlar.

Yerel kültürü spor mantığıyla birleştirilerek kent halkının sosyalleşmesine aracı olmak ve insanları aileleriyle birlikte düzeyli bir organizasyonla buluşturmak bana göre aynı zamanda en etkili ve ekonomik sosyal gerilim azaltma yollarından biri. Bu tür etkinliklere yerel yönetimlerin sahip çıkmaları, kendilerinin son dönemlerde ürettikleri kent kültürü ve kentlilik bilinci kavramlarına yükledikleri anlamlarla da örtüşüyor. İyi yapıyorlar yani. Beypazarı, Kaş, İstanbul ve Kastamonu (uluslar arası düzeyde) gibi turistik ziyaretçisi fazlaca olan kentlerin uçurtma festivallerine daha çok ilgi göstermeleri de tanıtım adına güzel bir öngörüdür.

Konya Büyükşehir Belediyesi, “Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci Projesi” kapsamında bu sene hediyeli uçurtma şenliğinin üçüncüsünü 20 Mayıs 2007 Pazar günü saat 11.00’de Akyokuş Tepesinde düzenleyecek. Aynı gün saat 9.30-10.30 arası Büyükşehir Belediye Camii önünden ve Fuar Otobüs Hareket Şefliği’nden ücretsiz araç kaldırılacak. Bu seneki etkinliğin hazırlanması, okullar bazında duyurulması ve sponsor firmalarla görüşülmesinde çok yönlü bir öğretmen ve gazetemizin köşe yazarı dostumuz Mustafa Karaçelebi’nin tebriklere şayan emekleri var. Afişler asıldı, davetiyeler öğrenci ve velilere ulaştırıldı. Bu etkinliğe katkı sağlayan kurum ve kuruluşları zikretmek yerinde olur. Beysu, PTT, Adese Petrolleri, Aquasoft, Mehmet Karaciğanlar Mevlana İlköğretim Okulu, Lalebahçe İlköğretim Okulu, Kozağaç İlköğretim Okulu, Yunus Emre İlköğretim Okulu ve Necatibey İlköğretim Okulu. Etkinliğe adı geçen okulların dâhil edilmesi, toplam kalite ve öğrencilerin ders dışı çalışmaları açısından fevkalade isabetlidir. Buradan, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Önümüzdeki Pazar günü bütün Konyalılar yediden yetmişe Akyokuş’ta uçurtma uçurmaya ve eğlenceli bir gün geçirmeye davetliler.

Belediyeciliğin farklı alanlarında “en” ve “ilk” olma gayretleri içinde olduklarını gözlemlediğimiz Konya yerel yönetimlerinin, gelecek yıllardaki uçurtma şenliklerini uluslar arası düzeyde gerçekleştirmelerinin kentin tanıtımına önemli katkısı olacağını da bilvesile duyurmuş olalım. Özel sektöre de bir not: Uçurtma festivalleri bütün ülke genelinde çığ gibi büyüyor. Araştırmakta fayda var.



0 yorum: