14 Ekim 2015

Ozan SAĞDIÇ

"16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali" kapsamında "Mimaride Işık" temalı fotoğraf yarışması jürisi olarak önce 19-20 Eylül 2015 tarihlerinde, ardından da 9-11 Ekim 2015 tarihlerinde festival açılışı münasebetiyle Safranbolu'da idim. 

Altınsafran Fotoğraf Yarışması Jürisi, 19 Eylül 2015
Jüride Ozan Sağdıç, Hamit Yalçın, Tuna Akçay ve Ata Yakup Kaptan ile birkaç gün aynı ortamlarda bulunduk. Ben burada hem Ankara-Safranbolu yolculuğumda hem de Safranbolu'da tanıdığım Ozan Sağdıç'ı kısaca anlatmak istiyorum.




Hamit Yalçın objektifinden Ozan Sağdıç
Ozan Sağdıç, 10 Ekim akşamı, TÜRKSOY'un davetlisi olarak Safranbolu'ya Türk dünyasından gelen fotoğrafçılara yaptığı saydam gösterisinde ("Fotoğrafla 60 Yıl" ve "Demir Ejder'in Ağıtı") tarzını  belgesel-fotojurnalizm-mizah olarak tarif etti. Hayatı boyunca günlük yaşama esprili bir dille yaklaşmış zaten. Kendisi de tam öyle biri zaten. Esprili, neşeli, konuşkan. 81 yaşına rağmen, hayat dolu.

Ben, ustayı herşeyden evvel çok bilgili bulduğumu söylemeliyim. Yıllar öncesinin hatıralarını keyifle dinledim kendisinden. Türk Edebiyatının, sanatının, fotoğrafının ustalarını görüntülediği fotoğraflarını görme ve konuşma imkanı buldum. Sağdıç, bazıları yaşıtı olan diğerlerinde gördüğümüz gibi kibirden gururdan uzak kalabilmiş biri. Arşivinde olağaüstü bir birikim mevcut. Kendisine fotoğrafın maddi olarak neler kazandırdığını sordum. Bazı dönemlerde iyi kazandığını ancak bunun yeterli bir birikim sağlamadığından söz etti. Kurucularından olduğum Anadolu Fotoğraf Derneğinin farklı yarışmalarda jüri üyesi olma teklifimize hiç hayır demedi Sağdıç. Bunlardan bazılarında bizimle birlikte yer aldı. 

Fotoğrafın dışında, Ömer Hayyam ve Mevlana'nın rubailerini Türkçe'ye çevirmeye devam ediyor, Tarih dergisinde yazılar yazıyor.

Bir çok ödülün sahibi olan Sağdıç, Türkiye'deki tipik fotoğrafçılardan çok daha fazlasını ifade ediyor. Kendisine sağlıklı ömürler diliyorum.

Kitapları:





0 yorum: