17 Ekim 2015

Dülgerler Köyü

Bu yazıyı 26 Eyl 2007 tarihinde bir fotoğraf paylaşım sitesine yazdığımı hatırladım. 8 yıl geçmiş aradan. Blogda bulunması iyi olurdu.

Arkeolog, Sanat Tarihçisi yahut Tarihçilerin dikkatini çekebileceğini düşündüğüm bu köyü, Hadim başlığından ayırmak isabetli olurdu. Öyle de yapıyorum.

Yerköprü Şelalesi için gittiğimiz gezi planımızda burası yoktu. Arkadaşlarım beni kırmadılar sağolsunlar. Sadece merak etmiştim ve hiçbir bilgim de yoktu. Şelalenin birkaç kilometre üzerinde yer alan Dülgerler Köyüne iyi ki uğramışız demekten kendimi alamadım.

Köyün centilmen muhtarı Hasan Hüseyin Büyükünlü, bana köy hakkında detaylı bilgiler verdi. Dülgerler köyünün önceki adı “Düverler” imiş. Karamanoğlu Mehmet Bey’in annesinin bu köyden olduğunu ve yakın zamana kadar ona ait bir evin bulunduğunu, bildiği kadarıyla bu Düverler adının, “Oğuz boylarının” birinden geldiğini, Romalılar döneminde ise köyün adının “Artenada” olduğunu söyledi. Burası vaktiyle en eski yerleşim alanlarından biriymiş. Üç şehirden oluşan yörede en varlıklı yer bu köymüş. Yakında bulunan Göynükkışla Köyü’nün zamanında askeri üs olarak kullanıldığını anlattı. Civardaki diğer iki köy Manyan ve Bağdatkırı da bu önemli yerleşim alanını çevreliyor. Okulun olduğu yerde büyük bir yıkıntı olduğunu ve inşaat sırasında çıkan çoğu işlenmiş taşların cami ve çeşmenin yapımında kullanıldığını ifade etti.

Çıkarılan buluntulardan dört tanesi okul bahçesinin içinde. Fazlaca zarar görmemiş mermerden bir aslan, üzerinde insan kabartmaları bulunan iki mezar taşı ve irice bir balık kabartması işlenmiş dikdörtgen bir mermer blok bulunuyor burada.

Muhtar, Arkeoloji Müzesinden ve diğer yerlerden gelen uzmanların anlattığına epey dikkat kesilmiş anladığım kadarıyla. Köyde Hitit, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı izleri bulunduğunu, köyün altında ise devasa Işıkini Mağarası’nın yer aldığını, burada kazı yapılması halinde her yerden tarihi bir şey çıkacağını ve köyün tanıtımı adına açık hava müzesi oluşturmak istediklerini söyledi.

Köy, Konya il merkezine 120 km. uzaklıkta, 60 hane ve 220 nüfusa sahip.

Bu köyün ciddi bir tanıtıma ve bilimsel çalışmalara ihtiyacı var. Büyükünlü, kapılarının herkese açık olduğunu ve misafir ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti. Geç saatte geldiğimiz için köy içinde detaylı fotoğraf çekemedim. İşte çok önceden çıkarılıp cami ve çeşme duvarında kullanılan söz konusu buluntular:






0 yorum: