Anadolu Fotoğraf Karma Sergisi-Safranbolu |
19-20 Eylül 2015 tarihlerinde Safranbolu "16. Uluslararası Altınsafran Belgesel Film Festivali" kapsamında düzenlenen "mimaride ışık" temalı fotoğraf yarışmasının jüri üyesi idim. 12-13 Eylül tarihlerinde yapılacak olan derecelendirme, taleplerden dolayı 19-20 Eylül tarihine ertelenmişti. Jürinin diğer üyeleri Devlet Sanatçısı Ozan Sağdıç, Anadolu Fotoğraf Derneği Genel Başkanımız Fotoğraf Sanatçıları Hamit Yalçın ve Tuna Akçay ile Ankara'da toplanıp Safranbolu'ya hareket ettik. Ordu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin Dekanı Prof. Dr. Ata Yakup Kaptan bizden önce gelmişti. 160 katılımcının 759 fotoğrafı arasından ilk üç, mansiyon ve sergilemeler için hayli emek verdik. TFSF temsilcisi Prof. Dr. Hüseyin Sarı'nın nezaretinde gün sonuna kadar seçimlerimizi tamamladık. İki gece kaldığımız Safranbolu'ya yeniden gelmek üzere buradan ayrıldık.
Ben, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Ozan Sağdıç, Hamit Yalçın (Cinci Handa) |
9-11 Ekim tarihlerinde de festival için yeniden Safranbolu'da bir aradaydık. Bir önceki çalışma ziyaretimizde ilk defa geldiğim (o kadar yer görmüş biri olmama rağmen yolumun düşmediği) Safranbolu'dan çok etkilendiğimi söylemeliyim. Bu güzel memleketi Köşe Bucak Dünya Dergisi'nin Ekim 2015 sayısına yazdığımdan detaylarına girmeyeceğim. Önümüzdeki günlerde o yazıyı buraya taşımayı düşünüyorum. Mekan, insan ve doğa üçlüsünü bağrında harmanlamış bir şehrimiz Safranbolu. Detaylar naif. İnsanı canayakın, sevecen. Çarşılarda, arastasında, sokaklarında gezmek benim gibi şehir-medeniyet meraklıları için heyecen verici oldu.
TÜRKSOY katılımcıları ile etkinliğin son gününde |
Farkındalığı oldukça yüksek bir belediye ile onun mürekkep yalamış kültür-sanat çalışanlarının emekleri ve bize olan yoğun ilgilerinden çok memnun kaldık. Festival bu yıla kadar adını taşıdığı şekliyle belgesel film etkinliği aslında. Fakat adeta ardı ardına açılan fotoğraf sergilerinin gölgesinde kaldı.
Açılan sergiler şunlardı:
1-Hamit Yalçın-"Kültürlerin Dansı" Fotoğaf Sergisi.
2-Anadolu Fotoğraf Derneği-"Anadolu'da Yaşam" temalı 74 Fotoğrafçının 74 Fotoğrafla katıldığı büyük karma sergi.
3-Safranbolu Belediyesi: Jüri üyesi olarak yer aldığım "Mimaride Işık" temalı 25 fotoğraftan oluşan sergi.
4-XII. TÜRKSOY Fotoğrafçılar Buluşması:05-11 Ekim 2015 tarihleri arasında Safranbolu’da bu yıl Avrasya’nın 16 ülke ve bölgesinden 30 fotoğraf sanatçısını toplayan XII. TÜRKSOY Fotoğrafçılar Buluşması gerçekleşti. Bu kez bu etkinliğe Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, KKTC, Bosna-Hersek, Makedonya, Arnavutluk, Ukrayna, İran ve Irak, ayrıca Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan, Tuva, Tataristan, Kabardin-Balkar ve Moskova’dan sanatçılar geldi. Fotoğrafçıların hafta boyunca çektikleri fotoğrafların sergisi açıldı.
Ben, Hamit Yalçın ve Ozan Sağdıç. Karma Sergimiz Tarihi Muallimler Birliği binasında açıldı |
11 Ekim günü Ankara dönüşümüzde, Belgesel film dalında "On Üçüncü" adlı çalışmasıyla birinci olan Tınay İbragimov ile otobüste rastlaştık. Kırgızistanlı olan İbragimov eşi ile birlikte gelmişti. Filmin çekim öyküsünü dinledik kendisinden. Aynı otobüste tanıştığımız Doç. Dr. Yıldız İsmailova Hanım ile de Karabük Üniversitesi bünyesinde yakın bir tarihte açacağı Cengiz Aytmatov Orta Asya Araştırmaları Merkezi için yapabileceğimiz katkıları konuştuk.
Tarihi Muallimler Birliği Avlusunda |
Hayatta tesadüf diye bir şey olmadığını hep söylerim. Dostlarımız Hamit Yalçın ve Memduh Ekici'nin Kırgızistan'da çekimlerini yapıp Ankara, Adana ve Konya Ereğli'de açtıkları “Göktürkler’in İzinde Kırgızistan” sergisi hatırıma geldi. Eser sahiplerini hemen telefonla arayarak düşüncelerini sorduk. Ayak üstü bir etkinlik organize ediverdik kısaca. Bu sergi Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'nde 2009 yılının ağustos ayında açılmış ve hayli ilgi görmüştü. İmkan olursa üçüncü defa burada olacağız.
Ankara dönüşü, Yıldız İsmailova, Tuna Akçay, Tınay İbragimov |
0 yorum:
Yorum Gönder