27 Kasım 2022

Mutrib (Çalgıcı) Filmi

 Türk sanatçı Ayşegül Coşkun'un başrolü oynadığı مطرب 'Mutrib' (Çalgıcı) filmi İran sineması tarihinde en çok gişe yapan film oldu.

Türk sanatçı Ayşegül Coşkun’un başrol yaptığı Motreb (Çalgıcı) filmi İran sineması tarihinde en çok gişe yapan film oldu.

Bu filmin 3 milyon 251 bin kişi tarafından izlenerek 1 milyar 3 milyon tümen gişe geliri elde ettiği öğrenildi.

İranlı yönetmen ve senarist Mustafa Kiyai’nin yönettiği ve yapımcısı olduğu filmde Ayşegül Coşkun’un yanı sıra uluslararası tanınan İranlı oyuncular Perviz Perestui, İlnaz Şakirdost ve Muhsin Kiyai rol alıyor.

(Mehr Haber Ajansı)

**

1398 yılında İran’da 83 film gösterime girdi ve toplamda 296 milyar 434 milyon tümen (piyasa kuruyla yaklaşık 19 milyon dolar) kadar gişe hasılatı elde edildi. Bu rakam bir önceki sene 242 milyar tümen (yaklaşık 15.5 milyon dolar) civarındaydı. Gişe hasılatından elde edilen gelirinin yükselişini yüksek enflasyonla birlikte artan bilet fiyatlarına bağlamak mümkün. Zira İran’da sinema sektöründe uzun yıllardan sonra ilk defa bu yıl seyirci sayısı bir önceki yıla göre artış kaydetmediği gibi geriledi. Öyle ki geçen yıl İran genelinde 26.622.323 kişi sinemaya gitmişken bu rakam yaklaşık %3 gerilemeyle 25.717.242’ye düştü. Bu gerilemede en önemli etken kuşkusuz yaptırımların yarattığı ekonomik buhrandır. Öte yandan zikredilen 26.622.323 kişilik toplam seyircinin yaklaşık 12 milyonunu başkent Tahran oluşturmaktadır. Tahran’ın toplam gişe hasılatındaki payı ise 170 milyar tümen (yaklaşık 10 milyon 800 bin dolar) kadardır. Ülkenin geriye kalanın tamamında ise yaklaşık 14 milyon seyirci sinemaya gitmiştir. Bu rakamlar, İran’da başkent Tahran dışındaki şehirlerde sinemaya ilginin nispeten düşük olduğunu ortaya koymaktadır. Son olarak ülkede en çok seyirci çeken sinema salonları ise Kuruş (Tahran), Azadi (Tahran), İranmall (Tahran), Bağ-ı Kitap (Tahran), Hoveyza-yi Meşhed, Megamall (Tahran), Atlas-ı Meşhed, Şehr-i Afitab-ı Şiraz, Çarsu (Tahran) ve Pardis-i Millet (Tahran) olmuştur.

https://iramcenter.org/1398-yilinda-iran-sinemasi/

 

 

0 yorum: