14 Ekim 2007

Fotoğraf Sanatının Etkili Gücü “KONFAD”






14.10.2007/22.21

5 Ekim Cuma günü KONFAD’ın (Konya Fotoğraf Amatörleri Derneği) karma fotoğraf sergisi açılışı vardı. Üç gün açık kalan serginin büyük bir teveccüh gördüğünü gözlemledik. Dernek üyesi fotoğrafçı arkadaşlarımızı son derece memnun eden bu serginin yenilerini ortaya çıkarmaya vesile olması, fotoğraf sanatı ve Konyalı fotoğrafçılar adına en büyük dileğimizdir.

İlgisi olanları 11 yıldan beri bir araya getiren Konfad’ın değerli üyelerinin heyecanlı çabalarıyla Gedavet Parkı’na açılan sergiye gösterilen ilgi, başka neler yapılabilir sorusunu gündemimize getirdi. Bunu birazdan zikredeceğim.

Bununla birlikte ziyaretçilerin bir kısmının, Konya’da böyle bir dernek bulunduğunu bilmediklerini ifade ettiklerine ve fotoğrafların Konya dışından gelen sanatçılar tarafından sergilendiğini zannettiklerine tanık olduk. Fotoğrafların bazılarının müşteri bulması ise, hiç hesapta yoktu doğrusu. İnsanların sergiye gösterdikleri ilgi bununla da kalmadı. Fotoğrafçılarla ziyaretçiler arasında seviyeli bilgi alışverişleri yapıldı. Fotoğrafa yeni başlayanlar yahut başlamak isteyenler, derneğin kurs düzenleyip düzenlemediğini, ne tür bir makine almaları gerektiğini, derneğin yerini, kimlerin katıldığını, hangi fotoğrafın kime ait olduğunun merakı içindeydiler. Derneğimiz, yeni dönemde bu sergi vasıtasıyla yeni üyeler de kazanmış oldu.

Ülkemizde kültür sanat etkinlikleri düzenlemek aslında hiç kolay değil. Özellikle de amatör çabalarla gerçekleştirilen işler, daha fazla emek ve zaman ister. Netice itibarıyla bir başarı da elde edilmişse bunun geri planında ciddi özverilerden söz etmek gerekecektir. Bu sergi böyle bir çabadan vücuda gelmiştir.

165 fotoğrafın görücüye çıktığı sergi, toplam bir yıllık emeklerin ürünüydü. Bir kısmı, Konfad’ın düzenlediği gezilerden, bir kısmı da kişisel çalışmalardan ortaya çıktı. Sanıyorum ki, amacına da ulaştı. Başka neler yapılabilir sorusunu ise arkadaşlarımızla değerlendirmeye çalıştık. Fotoğraf sanatının hem kişisel hem de kurumsal tanıtımlar için vazgeçilmez olduğundan hareketle, özellikle yerel yönetimlere birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum. Umarım bunları ciddiye alan olur.

Yerel yönetimlerin en önemli probleminin tanıtımla ilgili olduğunu, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin “Yazılacak Çok Şeyimiz Var” adlı programlı gezilerinden biliyorum. Konya Şubesi, yıllık çalışma takvimini önceden belirler. Bunlardan geziyle ilgili olanları, gidilecek yörenin yerel yöneticilerinin daveti ve yönetimin istişaresi sonucu gerçekleşir. Bana göre bunlardan Afyon İscehisar ziyareti, anlatmaya çalıştığım hususun belirgin örneklerinden biri oldu. Onlarca gazeteci şair ve yazar arkadaşımızla gittiğimiz İscehisar Belediye yönetimi tanıtım gücünün farkındaydı. “Mermerin Kalbi İscehisar” sloganıyla yola çıkan yönetim, başka bir şehir tarafından keşfedilme düşüncesini gazeteci ve yazarları davet ederek gerçekleştirdi. Geziden elde edilen gözlemler Konya gazetelerinde yazarlarının kaleminden birkaç gün boyunca yayınlandı, internet ortamlarında yerini buldu. Detaylarını daha önce gazetemiz yayınladı bunların. Yerel tanıtım konusunda eksiklik hisseden idrakli yönetici tavrından başka bir şey değildir zikrettiklerim. Bu insanlar, aynı zamanda yaşadıkları yerin kültür, sanat ve tarihlerini de bir vesile ile duyurmuş oluyorlar. Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, kalkıp Odunpazarı evleri ve yaptıkları çalışmaları duyurmak için TYB’yi ziyaret etmiş, çalışmalarını anlatmış ve biz bu çabayı takdirle karşılamıştık.

İşin fotoğraf sanatıyla ilgili kısmına gelince… Sayısı çok olmamakla birlikte bazı yerel yönetimler, kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen fotoğraf etkinlikleri mevcut. Bunlar genellikle yarışma şeklinde gerçekleşiyor. Bir örneğini Şanlıurfa Halfeti’de düzenlenen “Fırat Fotoğrafçılar Buluşması’nda bizzat yaşadık. Ülkenin dört bir tarafından gelen 220 fotoğrafçı, Halfeti’nin tanıtımına önemli katkılar yaptılar. Halfeti Belediyesi, milyarlar harcamadan, ucuz bir tanıtımı böylece kotarmış oldu.

Bize sergide gerekli kolaylığı gösteren Meram Belediyesi benzer bir ev sahipliğini neden yapmasın? Yahut Meram konulu bir fotoğraf yarışmasını niçin açmasın? Böyle bir fotoğraf etkinliği Konya Büyükşehir, Karatay ve Selçuklu Belediyesi tarafından da düşünülmeli bana göre. Konfad’ın değerli yönetimi işbirliğine hazırdır. Elde edilen ürünler sergi, kent fotoğraf kataloğu ve gösteri şeklinde gerçekleştirilebilir.

Bu defa ve bir ilk olarak Meram Belediye Başkanı Refik Bey’in desteğiyle açtığımız serginin yeni ve güzel çalışmalara vesile olmasını ve fotoğrafa gönül veren arkadaşlarımızın karşılıksız çabasının dikkate alınmasını diler, emeği geçenlere; özellikle de fotoğrafçı arkadaşlarımız değerli Ömer Lütfi Bakan, Mustafa Karaçelebi ve İbrahim Karaçelebi’ye şükranlarımı sunarım.

Fotoğraflar: Ahmet Seven

4 yorum:

aseven dedi ki...

Merhabalar Muammer Hocam.
Bir KONFAD üyesi olarak yüreğinize sağlık demek istiyorum.
Sergi sonrası duygularımızı dile getirdiniz.
KONFAD karma fotoğraf sergisi kararı verildiğinde ayrı bir heyecan duymuş, sergi sırasında gösterilen ilgi ve takdirler güç vermiş ve sonrasında izleyen, ilgilenen insanların takdirleri bizleri daha güçlü motive etmiştir. Meram belediyesinin ilgisi ve desteğine ayrıca teşekkürlerimiz var elbette. Sergi sonrası da şunu gösterdiki sizinde bahsettiğiniz gibi böyle bir fotoğraf sergisinin Konya'mızın kendi fotoğraf sevdalıları tarafından oluşturulması ayrıca bir gurur kaynağımız oldu. KONFAD fotoğraf sergimizin yapıldığı Gedavet park alanı mimarlar odası nın etkinliği: (tuvalde hayalindeki sokağı resmet) aktivitesinin hemen sonrasında olması Gedavet parkının artık sanatsal etkinliklere kucak açacak bir alan olduğunu göstermiştir. Meram belediyeside bu alanı sanatsal etkinliklerin yapılacağı bir plartform haline sokması Konya'mıza sanatı, sanatcıyı üreten, teşvik eden itici bir düşünce olacağına inanarak burada dile getirmek istiyorum. Aytıca yazınızı Konya okuyucusuna Konyanın kendi basının dada dile getirmenizden dolayı teşekkürlerimi sunarım.
Footoğraf sergimizde büyük emekleri geçen başta Fotoğraf sanatcısı KONFAD üyesi sevgili Ömer Lütfi BAKAN beye ve tüm KONFAD üyelerine teşekkürlerimi sunuyor başka bir KONFAD karma sergisinde buluşmak dileğiyle diyorum.

Fogga Home & Art dedi ki...

merhaba Muammer Hocam...
öncelikle bu güzellikleri bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim...
sizingibi değerlerin aramızda olmasında kendi adıma çok mutluyum ve şanslı sayıyorum...
umarım daha çok görüşürz daha çok paylaşımda bulunuruz hep birlikte...
elinize yüreğinize sağlık...

karabela42 dedi ki...

merhaba
Muammer Bey, Bir etkinliğin ardından bir not düşmek isabetli olmuş. Ben elime şu günlerde kalam alıp yazamıyorum.
Yazdıkların hoş olmuş, daha fazlasını yazmak lazım. İnsanlar güzel şeylere layık, sende güzelliklerde söz etmişin, konyanın kışıda güzel yazıda güzel kış etkinliği yapmak lazım
benim bildiğim çok eski bir konya fotoğrafı var Karları kürümüşler yolun ortasına erimesi için yığmışlar ve bir kadın var
yani kar ve konya ikisi bir arada dahada güzel
KONFAD KARDA KONYA der çıkar yola meramda veya Dereden Veya bir başka yerden çok güzel kar fotoğrafları çıkar
Meram Beledyesi KONFAD'a yaptığı çalışmalar konusunda her türlü desteği verceğini söyledi ve Bunu Karma sergidede gösteri
Herkes sergide yapabileceğini gösterdi teşekkürler.

Hayata Dair Notlar dedi ki...

Sevgili dostlar,
Yazdığınız güzel yorumlar için teşekkür ederim.
Değerli olan, sürekli ve kalıcı olandır. Konya ve Konfad adına fevkalade güzel bir iş çıktı. Bunun devamının sizinle birlikte daha güzel olacağını düşünüyorum. Yakında görüşmek ümidiyle.
Mutlu kalın.