Dr.M.ULUTÜRK

Dr.M.ULUTÜRK

Dr.M.ULUTÜRK

Dr.M.ULUTÜRK

Dr.M.ULUTÜRK

30 Haziran 2022

Bilinen En Eski Ekmek Kalıntıları Ürdün'de Keşfedildi

 

Kuzey Ürdün'deki 14.400 yıllık bir arkeolojik kazı alanında araştırma yürüten bilim insanları, bilinen en eski arkeobotanik ekmek kalıntılarına rastladılar.
Bilim insanları, Kuzey Ürdün'deki Kara Çöl'de yürütülen arkeolojik araştırmalar sırasında bir çift ocağın içerisinde bulunan ekmek kırıntılarına rastladılar.

Radyokarbon tarihleme yolu ile en az 14.000 yıl öncesine ait olduğu belirlenen bu kalıntılar, ekmeğin tarımdan çok daha önce var olduğuna dair sarsıcı bir kanıt doğurmuş oldu.

Kalıntılar üzerinde ekibi ile birlikte ileri araştırma yürüten Dr Tobias Richter, ekmek kalıntılarının arpa, einkorn buğdayı veya yulaf dokuları içerdiğini ortaya koydu. Richer, o dönemde fırın olmadığı için ekmeğin muhtemelen sıcak bir taş üzerinde veya yalın ateş közleri vasıtası ile pişirildiğini ifade ediyor ve bu keşfi şu sözleri ile özetliyor:

"Bu keşif şunu ortaya koyuyor ki herhangi bir bitkiyi yetiştirmeye başlamadan önce avcı toplayıcılar tarafından ekmek yapılıyordu. Bu da bitki ekiminin bilinen tarihini en az 3000 yıl geriye çekiyor."

alıntı:https://www.tarihiolaylar.com/gundem/bilinen-en-eski-ekmek-kalintilari-urdun-de-kesfedildi-1587